Consumenten - Dapper

Schapenbedrijf De Waddel

Westergeest 4, 1791 LJ Den Burg  ·  Website ·  Facebook · 

Ons schapenbedrijf is gelegen in het iconische Hoge-Berggebied op Texel. Dit gebied onderscheidt zich door haar glooiende karakter en de vele tuinwallen, kolken en schapenboeten. Wij werken hier met respect voor mens, dier en omgeving. Onze kudde bestaat uit 400 ooien.
De Waddel en het omliggende landschap hebben een rijke geschiedenis. De boerderij is een monumentale stolp uit 1625. Op het bedrijf hebben door de eeuwen heen altijd schapen gelopen. Op de boerderij woont Hanna. In het huisje ernaast Jan-Willem, zijn vrouw Sonja en hun kinderen Guus, Fleur en Joep. De andere kinderen en kleinkinderen van Piet en Hanna zijn ook geregeld op de boerderij te vinden. Marjon, de zus van Jan-Willem helpt vrijwel dagelijks mee. Jan-Willem en Marjon zijn de achtste generatie schapenboeren op Texel. Ze zijn stapelgek op schapen.

Schapenkaas
In de stolp werd van oudsher al schapenkaas gemaakt en deze traditie zetten we met veel plezier voort. De traditionele Texelse schapenkaas is opgenomen in de “Ark van de smaak” van Slowfood.
Bijzonder aan dit bedrijf is dat er met name schapen van het Texelse ras worden gemolken. Alle lammeren worden in het voorjaar geboren en groeien op bij hun moeders in de wei. Als ze oud genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan worden de ooien nog een periode gemolken. Het melken en kaasmaken gebeurt vanaf mei en houdt aan totdat de ooien weer gedekt worden in het najaar. In de herfst en winter hebben de schapen rust en vreten zich dik bij koeienboeren op het eiland. Zo kunnen ze in het voorjaar weer in een mooie conditie hun lammeren werpen.

Lamsvlees
De lammeren worden op het eiland geslacht als ze minstens 100 dagen in de wei hebben gelopen. Ze worden verwerkt tot echt Texels lamsvlees. Bekend om haar fijne en malse vleesstructuur en heerlijk zachte smaak. 

Leerbedrijf
De Waddel is een gecertificeerd leerbedrijf en ontvangt jaarlijks vele stagiaires. In 2009 werd het bedrijf uitgeroepen tot beste leerbedrijf binnen de sector veehouderij.

Zorg
Op het bedrijf wordt plaats geboden aan jongeren met leer- en gedragsproblemen. Maar ook aan ex-verslaafden en mensen met een burn-out.

Milieuprijs
We werken met respect voor het milieu. De waardering hiervoor blijkt uit de milieuprijs die we in 1995 ontvingen van Groen Links.

Gouden Lieuw 2018
De vereniging van 5 Hoge Berg boeren ontving in 2018 de Gouden Lieuw voor haar inzet voor de weidevogels binnen het gebied.

Kringlooplandbouw
De Waddel draait mee in een studieclub kringlooplandbouw op Texel en zet zich in om kringlopen sluitend te maken. Zo worden er volop initiatieven genomen om met zogenoemde apothekersveldjes de schapen en lammeren gezond te houden. Verder wordt er samengewerkt met een Texelse akkerbouwer die een deel van het voer van de schapen verbouwd.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site www.dewaddel.nl en op Facebook, schapenbedrijf De Waddel.

Assortiment Schapenbedrijf De Waddel

€ 91,82
Echt Texels lamsvleespakket 3.5 kg


Toegevoegd aan winkelwagen

Wil je verder winkelen of ben je klaar en wil je bestellen?

© 2024 Dapper · Algemene voorwaarden · Privacyverklaring · Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW

Local2Local member